Łączenie kawy z deserami

Amatorzy kawy bardzo często rozsmakowują się w deserach, które pasują do tego napoju. Istotny jest tu oczywiście indywidualny smak każdego z osobna, ale są takie słodkie przysmaki, które zdobyły popularność wśród licznego grona smakoszy. Można też zamiast filiżanki dobrej kawy zamówić wyjątkowy deser o kawowym smaku. Wariantów kaw i deserów jest mnóstwo i warto za każdym razem wypróbować coś innego.

Caffe mocha to znany wszystkim doskonały przysmak, w którym łączy się wspaniały smak czekoladowy z aromatem kawy i porcją spienionego mleka. Na piance z mleka można wykonać syropem czekoladowym ciekawy wzór, który zachęci do konsumpcji. Caramel macchiato to z kolei połączenie smaku syropu karmelowego i waniliowego z espresso i spienionym mlekiem. Estetyczny wygląd ozdobionego karmelem deseru pobudzi apetyt każdego konesera kawy.

Bardzo ciekawe kolorystycznie i budzące zaskoczenie jest połączenie espresso z syropem miętowym i rozdrobnionym lodem. Do kawy z lodem można też dodawać według własnego gustu lody o różnych smakach, bitą śmietanę, mleko i wiele innych dodatków. Do najpopularniejszych kawowych deserów zalicza się tiramisu, w którym można odnaleźć smak goryczy i słodycz, ale przepisów na takie delicje jest bez liku. Tylko od naszej inwencji zależy, jaki przysmak przygotujemy, albo jakiego będziemy poszukiwać w kawiarni.

Tradycjonaliści i ci mniej odważni zostaną pewnie przy szarlotce, sernikach, czy też innych wypiekach przygryzanych do dobrej kawy. Warto jednak pobudzić w sobie chęć poznawania nowych połączeń smakowych, które można znaleźć w efektownie przygotowanych deserach z dodatkiem kawy.