Olej rycynowy na porost oraz wzmocnienie włosów

Chociaż olej rycynowy przeznaczony jest do użytku wewnętrznego, to jednak znaleziono także jego dodatkowe zastosowanie zewnętrzne. Specyfik ten bowiem sprawdza się bardzo dobrze jako kosmetyk do pielęgnacji włosów.

Olej rycynowy przede wszystkim wpływa na porost włosów. Może być stosowany przez osoby mające problem z sezonowym wypadaniem włosów jak i tych, którzy mają poważniejszy problem z łysieniem.

Oczywiście olej rycynowy nie pomoże w przypadku łysienia spowodowanego zmianami hormonalnymi czy związanego z wiekiem, ale może okazać się pomocny we wszystkich innych przypadkach. Olej rycynowy stosuje się wmasowując go w skórę głowy.

Wcierając olej pamiętaj o tym, by w trakcie tej czynności chociaż przez kilkadziesiąt sekund masować skórę głowy opuszkami palców – to pomoże w lepszym działaniu oleju rycynowego. Jeżeli masz jasne włosy to pamiętaj jednak o tym, że olej rycynowy ma właściwości przyciemniające i może twoim włosom nadać lekko rudy lub nawet kasztanowy odcień.