Warsztat pracy baristy

Podstawowym i niewątpliwie najważniejszym urządzeniem w kawiarni jest dobrej firmy ciśnieniowy ekspres do parzenia kawy. To jest na pewno filar warsztatu pracy baristy, od niego zależy jakość przygotowywanej kawy. Powinien zawsze podawać odpowiednią ilość wody zgodną z recepturą konkretnego typu napoju, utrzymywać potrzebne ciśnienie i stosowną temperaturę.

Te wszystkie parametry może nastawić automatycznie sam barista i zmieniać w zależności od typu kawy, jaki ma być przyrządzony. Ekspres powinien być utrzymywany w czystości, każdy jego element dobrze wymyty i konserwowany według zaleceń producenta. Jego dobra kondycja sprawi, że będzie służył bariście przez wiele lat.

Poza tym zawsze widoczny zza kontuaru jest lśniącą wizytówką baristy. Podobnie należy dbać o żarnowy młynek do mielenia kawy. Używany jest bardzo często, ponieważ za każdym razem mieli się tylko tyle kawy, ile w danym momencie potrzeba, zgodnie z zasadą, że zmielone ziarna kawowca mają być świeże.

Potrzebne i ważne jest naczynie do spieniania mleka i dzbanuszek, z którego barista nalewa je na espresso przygotowując latte art. Na tym etapie niezbędne są też drobne akcesoria jak np. wykałaczki pozwalające rysować na spienionym mleku.

Wprawni bariści potrafią również świetnie rysować sosami o różnych smakach. Nie tylko sprzęt techniczny jest istotą warsztatu baristy, ważne są także naczynia do podawania kawy. Dobrą kawę podaje przecież w różnego rodzaju eleganckich filiżankach, które czasami podgrzewa na specjalnej podkładce ekspresu.

www.mskradiology.pl